Met dit regeerakkoord wordt Nederland wereldkampioen schone energie

Amsterdam, 11 oktober 2017

De Nationale Energiecommissie is enthousiast over de koers van het regeerakkoord. Energie en klimaat staan nu voor het eerst robuust op de agenda. Met de Nationale Energiecommissie van koplopers en vernieuwers heeft Nederland een troef in huis waarmee Nederland wereldkampioen schone energie wordt.

 

Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra brengt duurzaam ondernemers, bestuurders, wetenschappers en burgers die het voortouw nemen in de energietransitie bij elkaar in de Nationale Energiecommissie. Gezamenlijk is het jaar 2030 als stip op de horizon gezet om een schone, eerlijke en veilige energiehuishouding voor Nederland te bereiken. Koornstra: “Deze mensen en organisaties zijn innovatief, daadkrachtig, ondernemend en weten investeerders aan zich te binden. Door de ambitie van de overheid te combineren met onze nationale innovatie- en vernieuwingskracht is een nieuw en winnend speelveld ontstaan. De coalitie staat veelbelovend in de startblokken; samen worden we wereldkampioen schone energie.”

Wetenschappers en ondernemers komen in toenemende mate met realistische oplossingen. “Zo zijn er bijvoorbeeld doorbraken op het gebied van efficiënt en schoon geproduceerd waterstof voor opslag en het transport van energie en is de verduurzaming van de bebouwde omgeving begonnen aan een exponentiële opmars. In die zin wordt de steun in Den Haag vanuit de samenleving nog wat onderschat. Daarom is het ook nu de tijd om alle doelen en plannen van de energietransitie in Nederland te mobiliseren en te komen tot een masterplan waar we gezamenlijk de schouders onder kunnen zetten. Met dit plan worden we koploper in de wereld. Het regeerakkoord is wat ons betreft een prima uitgangspunt voor wat betreft de rol van de rijksoverheid.”

Pechtold tijdens presentatie regeerakkoord: "We worden koploper en gaan Parijs halen."

Meer nieuws