Meedoen aan Wind op zee

Noordzee, 28 september 2018.

Wind op zee is een belangrijke pijler van de energietransitie. Burgers willen daar aan mee kunnen doen. Net als bij Wind op land moet iedereen kunnen participeren in wind op zee en er stroom van kunnen betrekken. In Nederland is dat op dit moment niet mogelijk. Daar wil de Vereniging Participatie Wind op Zee (PWOZ) verandering in brengen, gesteund door Urgenda, ODE-Decentraal, Meewind en de Nationale Energiecommissie. 

Op de website van de Vereniging kan iedereen zich aanmelden als lid en zijn belangstelling kenbaar maken.

De Vereniging houdt zich bezig met: 

Overleg/Lobby. De Vereniging zal het overleg met de overheid en met consortium-partijen voortzetten om participatie te bepleiten. Door pragmatisch na te gaan of participatie samen met een consortium ergens efficiënt vorm kan krijgen. En door participatie een sterkere plaats in het beleid te geven. Is het niet als tender-criterium, dan bijvoorbeeld als Voorschrift in het Kavelbesluit.

Noordzee-visie. Windenergie krijgt op de Noordzee vorm te midden van visserij, ecologie en andere belangen en waarden. Hoe luidt het goede verhaal over de Noordzeewind? De Vereniging wil de leden een stem geven over de wenselijke ontwikkeling van een duurzame Noordzee,

Transitiemotor. Stel dat de participanten bereid zijn om hun rendement te herbeleggen in een Fonds waarmee energietransitie-projecten op land gefinancierd gaan worden. Dan kan de Noordzeewind een Transitiemotor worden.

 

 

 

Meer nieuws