Energiecommissie Nijmegen benoemd

Nijmegen, 12 november 2018

Tijdens een energieontbijt van zo'n 100 ondernemers in Novio Tech Campus in Nijmegen zijn vanmorgen vijf energiecommissarissen van Nijmegen benoemd. Het gaat om van (links naar rechts) Sietse Jager van woningcorporatie Talis, Nöel Spauwen van Duurzaam Hengstdal, Simone Ploumen van de gemeente Nijmegen, Marije Klomp van de Radboud Universiteit en Patrick Schreven van Eco+Bouw. De benoeming werd gedaan door Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra (tweede van links). Het ontbijt werd georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, samen met de Climate Neutral Group, de Green Business Club en de Nationale Energiecommissie.

Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra: “De Nationale Energiecommissie streeft er naar om op zoveel mogelijk plekken in Nederland energiecommissarissen te benoemen. Samen werken zij aan oplossingen die Nederland wereldkampioen schone energie maken. Overal in ons land zijn energie-initiatieven; de Nationale Commissie zorgt ervoor dat ze elkaar versterken en dat ze gesprekspartner zijn aan de klimaattafels in Den Haag."

Waarom de keuze om juist déze mensen tot commissaris te beëdigen?

Marije Klomp is programmadirecteur duurzaamheid bij de Radboud universiteit. Ze gelooft erin dat systemen alleen kunnen veranderen door lef en daadkracht. Marije verbindt kennis, mensen en innovaties met elkaar om tot versnelling te komen.

Sietse Jager combineert bouwkunde, stadsgeografie en haptonomie om concrete resultaten te halen: als projectmanager bij woningcorporatie Talis is hij verantwoordelijk voor vele duurzame nieuwbouw- en renovatieprojecten, zijn er duizenden zonnepanelen geplaatst en is hij de weg naar circulariteit aan het ontdekken. Holistisch en doelgericht.

Noël Spauwen is een trekker van zijn buurt Hengstdal en oprichter van duurzaam Hengstdal. Vanuit betrokkenheid bij buurt en huis probeert hij verduurzaming in brede zin te stimuleren en onder de aandacht te brengen van de mensen in de wijk. Hengstdal zal als eerste Nijmeegse wijk van gas af gaan. Noël inventariseert voortvarend samen met vele buren de mogelijkheden.

Patrick Schreven is directeur en eigenaar van Eco+Bouw. Patrick is met zijn bouwbedrijf pionier en koploper op het gebied van duurzaam bouwen. Hij laat zien wat de noodzaak is van het gebruik van natuurlijke materialen in de circulaire bouweconomie. Gepassioneerd en gedreven spant hij zich tot het uiterste in om zijn projecten zo gezond, comfortabel en energiezuinig mogelijk te maken.

Simone Ploumen weet de snelheid in onze energietransitie te houden, is overtuigend, pragmatisch en weet waar ze het over heeft. Nieuwe materie is enkel geen bezwaar. Ze is creatief in het bij elkaar brengen van partijen en mogelijkheden. Waar anderen opgeven gaat zij door. Simone is technisch manager aardgasvrije wijken voor gemeente Nijmegen.

Op 13 december worden de energiecommissarissen van de 99 Amsterdamse buurten beëdigd. Eerder werden commissarissen benoemd in Amsterdam Zuidoost, Groningen, Friesland en Drenthe.


Meer nieuws